Tap To Call

  +34634304912

Pago Fuente de Ariza s/n Apartado correos 25 E-29750 Algarrobo (Malaga) Spanje Registered as VTAR/MA/01302 Spanje

Feliz Navidad Y Prosperos Nuevas Ăno

Nog een paar dagen en het is Kerst. Je zou het hier niet zeggen. 23 graden in de schaduw. 

Kerstavond wordt in Spanje vooral in huiselijke kring gevierd. Er worden wat cadeaus
uitgewisseld en vooral overvloedig gegeten. Grote schalen met diverse schelpdieren gevolgd door groot vlees als lam/eend/kalkoen. Ondanks de crisis waren de grote Serrano hammen in de supermarkten niet aan te slepen. Een dergelijk ham doet al snel 60 Euro’s maar ze zijn er ook van een paar honderd euro. De cadeaus voor de kinderen worden meestal pas met 3 koningen op 6 januari gegeven. De dag er voor zijn er intochten in bijna alle gemeenten. De drie koningen staan op een platte kar strooiend met allerlei snoepgoed. S ’avonds zetten de kinderen dan hun schoen op een opvallende plaats in huis en hopen de volgende dag daar geschenken te vinden. Waar kennen we dat van?

Wij gaan eerste kerstdag samen met Olmo lekker uit eten in Nerja. 2e kerstdag kennen ze hier niet. Het is dan een normale werkdag.

040_800x600Op ons land is veel gebeurd. Er zijn elektrapunten gemaakt en de toegang is verbreed. Alleen het elektrische hek moet nu nog geplaatst worden, dat gaat a.s. donderdag gebeuren.
Begin januari gaan we samen met de aannemer en de architect een verder tijdspad maken.

We zorgen dus voor wat investeringen tijdens deze crisis. Je ziet nu af en toe mensen bedelen bij de ingang van de supermarkten. Afgelopen week waren er verschillende zelfdodingen door mensen die in hoge schuld zaten. Er is hier een meer dan 100 jaar oude wet die nog geldig is. Als je je hypotheek niet meer kan betalen moet je je huis uit en wordt het huis door de bank verkocht. In Nederland wordt die opbrengst van je schuld afgetrokken. Hier niet. Je bent je huis kwijt en hebt nog een torenhoge schuld. Een uitzichtloze situatie voor veel mensen. Er is nu wel sprake van om die wet te veranderen.
070_800x600Er zit niets anders op om El Gordo (de vette) te winnen. Dat is de bijnaam voor de hoofdprijs van de jaarlijkse kerstloterij op 22 december. Vanaf juli zijn de loten al te koop voor ongeveer 200 euro per stuk. Meestal koopt men enkele 10e delen. De hoofdprijs is de hoogste van Europa meer dan 100 miljoen Euro. Helaas, wij hebben geen loten gekocht.

De huizenprijzen zijn in het 3e kwartaal met 15,2 % gedaald vergeleken met een jaar daarvoor. De verwachting is dat de daling nog verder doorzet.

Een paar dagen geleden hebben we voor het eerst de Afrikaanse kust van ons “Balcon“ kunnen zien. Je ziet dan de toppen van het Rif gebergte van Noord-Marokko. Zeer bijzonder.

Deze week is de scooter gekeurd bij de ITV (APK) om het op Spaans kenteken zetten. We waren nl. niet meer verzekerd omdat we in Nederland zijn uitgeschreven. We konden echter de verzekering in Holland niet opzeggen daar we geen vrijwaringsbewijs konden overleggen. Er waren 3 opties: 1) verkopen in Spanje maar niemand koopt een scooter op Nederlands kenteken, 2) naar de sloop maar ja de scooter is pas 1,5 jaar oud en 3) op Spaans kenteken zetten voor 500 euro. Grrrr….
063_800x600Het keuringssysteem is in Spanje anders georganiseerd. Er zijn verspreid over het land keuringsstations van de overheid dus geen particuliere garages met APK faciliteiten.
Dit garandeert een eerlijkere keuring dan in Nederland. Nadeel is dat je vaak ver moet rijden voor een keuring. Wij hadden geluk. Op 5 minuten van ons huis is het ITV station van Algarrobo voor het gebied ten Oosten van Malaga.

Met Erna ’s oog gaat het nog niet goed. We hebben gisteren gehoord dat ze begin januari opnieuw moet worden geopereerd. Het netvlies is weer van plaats veranderd ondanks de gasbel die nog steeds in haar oog zit. Dat komt zelden voor. Bovendien had het gas er al weken uit moeten zijn. Ze gaan nu het netvlies weer vastzetten, het gas er uit halen en vervangen door een siliconen olie. Dat moet een half jaar blijven zitten, dus een half jaar geen zicht door dat oog. Het goede nieuws is dat het een relatief kleine ingreep is. We “zien” het wel.
Eerst genieten van de kerstperiode.

Wij willen iedereen die dit leest fijne kerstdagen en een Prosperos Nuevas Año toewensen. In 2013 gaan we verder met ons blog. We hopen iedereen enthousiast te maken om ons en dit mooie land te bezoeken en willen je mee laten beleven wat je tegenkomt bij vestiging in Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *