Tap To Call

  +34634304912

Pago Fuente de Ariza s/n Apartado correos 25 E-29750 Algarrobo (Malaga) Spanje Registered as VTAR/MA/01302 Spanje

planA of planB

 

Wel of geen vergunning?

We hebben de laatste tijd weer heel wat beleefd op ons Balcón de Andaluz. De vele onderhandelingen met de gemeente Algarrobo hebben hun eind bereikt. Het resultaat van alle inspanningen is helaas teleurstellend. De gemeente wil niet meewerken en dus krijgen we geen vergunning om te starten met onze plannen: een kleinschalig camperpark en het plaatsen van twee yurts op ons landgoed.

Het waarom

Als reden wordt genoemd, dat we conform de regelgeving in Algarrobo 1,5 hectare grond nodig hebben om een camping te kunnen starten (wij hebben 6000m2). Daarnaast vindt men campers milieuonvriendelijk vanwege de stort van grijs water en chemische toiletten. Het ingeplande wc/douchegebouwtje was ook een milieu probleem: dat gebouwtje moest toch zeker op de riolering worden aangesloten. De rioleringsbuizen liggen hier echter kilometers vandaan, dus hoe dat precies zou moeten worden gerealiseerd wisten ze ook niet goed te vertellen. Uiteraard hebben we aangegeven, dat we juist daarom een biologische septic tank voor het grijze water en voor het wc/douchegebouwtje wilden en een gesloten septic tank voor de stort van  chemische toiletten. De laatste moet als hij vol zit, leeggezogen worden door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Alles dus milieuvriendelijk. Niets aan de hand, zou je zeggen. En aan al onze economische argumenten had men ook al geen boodschap. We zouden gaan investeren, dat is goed voor de plaatselijke bedrijven. De vergunningen kosten geld net als de bouwactiviteiten waar de gemeente een bepaald percentage bovenop legt, en dat is weer goed voor de gemeentekas. De toeristen die bij ons zouden komen en hun geld uitgeven zijn weer goed voor de plaatselijke middenstand. Alle argumenten ten spijt, men wilde er niet aan.

Heilige grond

We wonen in de Campo en dat is hier bijna heilige grond. Dus wat we wél mochten doen, was een gebouwtje neerzetten aangesloten op één van onze biologische septic tanks maar dan moesten we

Avocadoboommin. 200 mangobomen of avocadobomen planten. Het gebouwtje zou dan gebruikt kunnen worden als materiaalopslag en/of kantine overdag voor de landarbeiders. Gevolg zou zijn, dat alle bomen die ons landgoed rijk is, gekapt zouden moeten worden om die nieuwe aanplant de zon te geven die het nodig heeft. We willen echter geen boerenbedrijf, dus zijn we hier niet op ingegaan.

Money Makers?

Al met al kun je wel stellen, dat de Spanjaarden veel geld laten liggen. Niet alleen uit bovenstaand verhaal blijkt dat, maar ook uit andere ervaringen die we ondertussen gehad hebben met bedrijven. We willen bij voorkeur met Spaanse bedrijven in zee gaan, maar de ervaring heeft ons ondertussen geleerd dat velen van hen hun beloften niet nakomen. Ze beloven te bellen, maar dan bellen ze niet; ze zeggen ’s middags langs te zullen komen, maar dan komen ze niet. Soms zijn we er zelf wel vier tot zes keer achteraan gegaan. Maar uiteindelijk ben je het natuurlijk zat, wil je dat dingen geregeld worden en beland je toch bij een Duits of Engels bedrijf. Op zich jammer, maar het houdt een keer op. Ook van mensen om ons heen horen we verhalen over het geen vergunning kunnen krijgen voor bijvoorbeeld het maken van een terras, het verharden van de weg naar hun huis, het bouwen van een carport of uitbreiding van hun huis. Allemaal zaken die de plaatselijke gemeenschap, inclusief de gemeentes zelf, geld kunnen opleveren. In tijden van crises en grote werkloosheid geen onbelangrijke zaak, maar men laat het gewoon liggen.

En wat nu?

Gelukkig hebben we altijd een Plan B achter de hand. Dus daar zijn we nu mee aan de slag. Het geld wat we normalerwijs zouden gaan investeren om ons bedrijf te realiseren op ons landgoed, gaan we nu anders inzetten. We willen nu hier in de buurt (en vooral níet in de gemeente Algarrobo) een stukje land kopen met een Casita er op voor de verhuur. Het land moet dan zo liggen dat we ook ongehinderd onze yurts kunnen plaatsen. We zijn al weer op huizenjacht geweest. Al met al betekent dit, dat Balcón de Andaluz op twee locaties zal gaan opereren i.p.v. één, want we houden natuurlijk onze Casita Balcón de Andaluz ook in de verhuur. Het is allemaal even omschakelen, dat wel. Maar we gaan stug door.

En op ons eigen landgoed?

Paadje naar zwembad areaDaar willen we nu op termijn een aantal dingen realiseren zoals een echte moestuin met bijvoorbeeld aubergines, courgettes, knoflook, uiten, kruiden, paprika’s, doperwten en tomaten. Ook willen we een paar bomen gaan planten zoals een Jacaranda (prachtige paarse bloei) en een Mimosa. En tot slot willen we een vuurplaats maken waarbij we ons laten inspireren door een vuurplaats uit Namibië waar we ooit geweest zijn. En tot slot willen we een parkeerplaats voor de auto’s, zoveel mogelijk uit het zicht.

Palmboom in bloeiGenoeg te doen dus deze zomer.

 

Tot slot

En tussen de bedrijven door hebben we de nodige aanloop uit Holland gehad: Saar en Jans, Bert en Marion en Olmo en Maarten. Deels overlapten deze logeerpartijen elkaar en dit betekende enorm veel lol en leut tot in de kleine uurtjes J. Wat een gezellige tijd was dit weer! Lieve mensen, we hebben volop van jullie aanwezigheid genoten. We hebben net Olmo en Maarten naar het vliegveld gebracht. ‘T is stil op het Balcón de Andaluz…….

 

 

 

 

2 Responses so far.

 1. Mirjam Timmer schreef:

  Dag lekker stel,
  Deze zomer misschien eens om de tafel. Ons terrein is 1,5 ha groot, dat hoeven jullie niet te kopen om er iets mee te kunnen. Het is 40 min rijden van jullie vandaan. Wij hebben al langer vage plannen om iets te gaan doen met huisjes / pipo de clown wagens / Yurts / camping / …
  Misschien is er een constructie te verzinnen waardoor we allebei profijt hebben? Wij hoeven geen inkomen te realiseren, dat hebben we in Nederland. Ik denk aan een soort overgangssituatie, waarbij jullie de komende jaren inkomen kunnen generen en gebruik kunnen maken van grond die wij hebben zonder er iets mee te doen. Dan moet er wel het nodige uitgezocht worden zoals bouwvergunning, wijziging bestemmingsplan, alles wat Spanje in petto zou kunnen hebben, maar die uitdaging wil ik wel aan.
  Jullie voordeel zou kunnen zijn dat je geen grond hoeft kopen, ons voordeel zou zijn dat we maatjes krijgen het uitzoeken van de mogelijkheden voor toerisme, bouwen en verhuur.
  Denk. Eens over met z’n tweeën.

  Met lieve groet,
  Mirjam

 2. Winnifred schreef:

  Oh…..wat een pech. Het is echt zoals in de programma’s “ik vertrek”. Maar wat goed dat jullie een plan B hebben! Het schijnt er allemaal bij te horen!
  Dank voor jullie verslag!
  Winnifred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *