Tap To Call

  +34634304912

Pago Fuente de Ariza s/n Apartado correos 25 E-29750 Algarrobo (Malaga) Spanje Registered as VTAR/MA/01302 Spanje

Spectaculaire Camino del Rey gelopen

Wat keken we er naar uit: de Camino del Rey lopen!  Ik had gelukkig kaartjes weten te bemachtigen via één van de restaurants daar in de buurt: een restaurant voucher van €25 pp incl. een kaartje voor de Camino. Via de normale site bleek namelijk alles vol te zitten tot ergens in 2016. Dinsdag de 10e november was het dan zo ver. Bijtijds op, met de auto naar Restaurant Garganta in Alora/El Chorro (de zuidelijke zijde) gereden, daar de kaartjes afgehaald en vervolgens met de bus naar de noordelijke zijde om van daaruit het pad te gaan lopen.

Maar eerst wat achtergrond informatie over dit prachtige wandelpad. Het pad loopt in de indrukwekkende kloof Desfiladero de los Gaitanes en is van oorsprong gebouwd om twee hydro-elektrische installaties aan weerszijden van de kloof met elkaar te verbinden. De arbeiders gebruikten dit pad om materialen te verplaatsen. Het pad werd gebouwd tussen 1901 en 1905. De Spaanse koning Alfonso Xlll gebruikte het pad om in 1921 de stuwdam Conde del Guadalhorce te openen. Sindsdien wordt het het “Koningspad” genoemd, Camino del Rey.

Tot voor kort werd het pad ook wel het gevaarlijkste pad van de wereld genoemd. In 2000 werd het nl. voor publiek afgesloten, nadat er verschillende mensen omgekomen waren tijdens hun wandeling. Het pad bestond uit slechts wat roestige balken met hier en daar nog wat betonnen plaveisel zonder afrastering en kronkelde zich zo door de kloof heen. Dit sprak natuurlijk tot de verbeelding van menigeen en dus werd het pad toch nog belopen met alle risico’s van dien. Na een grondige renovatie is het pad nu weer sinds maart 2015 geopend voor publiek.

We hadden gehoord , dat je de wandeling het beste van Noord naar Zuid kon maken. Dus eerst de bus gepakt en toen aan de wandel. We daalden licht af via een bospad naar de ingang van de Camino. Het bospad was prima te doen. Bij de ingang kregen we op vertoon van onze kaartjes helmen en haarnetjes en in shifts van pakweg 50 mensen werd je om het half uur toegelaten tot het pad.

op weg naar de kloof

Het pad was goed te doen: stevige plankieren met goede afrastering en vooral prachtige uitzichten. Voor je uit zag je het pad op immense hoogte langs de steile grillige rotswanden kruipen boven de rivier die zich onder je een weg zocht door de kloof.

Soms was het oude pad geïntegreerd, soms liep je er vlak boven en kon je dus zien hoe vervallen   het inderdaad was.

het koningspad

Op zeker moment kom je bij een punt waar een glazen platform is gemaakt en waar je dus in de diepte kijkt. Voor degenen met hoogtevrees niet erg prettig. Verderop kom je bij een smalle hangbrug op indrukwekkende hoogte, die je van de ene kant van de kloof naar de andere kant van de kloof brengt.

Het is een smalle metalen hangbrug met een doorzichtige vloer.  Het laatste stuk had nogal wat trappen, maar ook dat was goed te doen. Eenmaal de uitgang gehaald konden we de prachtige ingang van de kloof goed zien en tevens hoe het pad langs de steile rotswand liep.

Het was een fantastische wandeltocht die we afsloten met een heerlijke maaltijd in het restaurant om vervolgens met de auto huiswaarts te keren.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *