Tap To Call

  +34634304912

Pago Fuente de Ariza s/n Apartado correos 25 E-29750 Algarrobo (Malaga) Spanje Registered as VTAR/MA/01302 Spanje

We zijn online!!

We hebben ondertussen weer heel wat beleefd op ons Balcón. In ons laatste blog hebben we jullie verteld over de werkzaamheden, die we moesten stopzetten van de gemeente. Na de eerste gesprekken tussen onze architect en de gemeente (dat is hier zo de gewoonte: je onderhandelt in 1e instantie niet zelf met de gemeente, dat doet je architect) bleek dat de gemeente Algarrobo wel een camping wil, maar geen campers. Wij willen wél campers, maar geen camping. Leuk probleempje J Het heeft alles te maken met de bestemming van de grond, die agrarisch is en dat is welhaast heilige grond. Campers vinden ze ook nog eens milieuvervuilend. Beetje vreemd als je bedenkt dat hier steeds vuren aangestoken worden door de boeren die zo hun plastic en afval verbranden. Maar goed. Voorlopig alleen de yurts neerzetten is ook geen optie, omdat dat wordt aangemerkt als een bouwsel vanwege de kleine fundering die nodig is. En men is bang, dat wij dan t.z.t.  definitieve bebouwing erop willen zetten. Bovendien worden er haast geen bouwvergunningen meer afgegeven voor agrarische grond. We lijken hard tegen de bureaucratie aan te lopen. Argumenten dat ons bedrijf goed is voor de lokale economie werken helaas niet. Regels zijn regels.

In het verleden was men zeer flexibel, maar tal van burgemeesters zitten nu in de bak en daarom is men nu heel angstig. Met onze architect hebben we de strategie afgesproken, dat eerst bij de Junta Andaluz achterhaald gaat worden wat nu wel en niet kan. Als de Junta geen bezwaar heeft, zal het gemakkelijker zijn om de gemeente te overtuigen. Dachten we.

Onze architect was nl. in Malaga geweest bij de Junta en zij hadden geen bezwaar tegen onze plannen. Het was wel een dure en lange geschiedenis. Ook moest uiteraard de gemeente akkoord gaan. Vervolgens ging onze architect weer in gesprek met de gemeente. Aan het eind van dit onderhoud kwamen de gemeente vertegenwoordigers echter op de valreep met de opmerking, dat een camping starten toch niet kon, omdat zij vonden dat je dan 15.000M2 grond moet hebben. Wij hebben er 6000M2. Bovendien zat men toch ook met het milieu aspect van de campers in de maag. We konden ons natuurlijk wel op de riolering laten aansluiten, dan was dat probleem getackeld. Maar als je dan weet, dat er in de campo helemaal geen riolering is en dat  die buizen dus kilometers verderop liggen bij Pueblo en Costa, dan begrijp je hoe absurd dit idee eigenlijk is. Wat dan ook nog kon, was wekelijks de septic tank legen. Maar als je weet, dat die tank 6000 liter groot is, dan begrijp je ook dat het onzin is om die tank wekelijks te legen. Dat hoeft hooguit 1 keer per jaar.

In ieder geval is onze architect nu in overleg met de riool firma om exact te achterhalen waar die leidingen lopen en wat de kosten zijn om ons erop aan te sluiten. Tenslotte kun je alleen met harde feiten je gelijk halen, niet waar. Verder gaan we binnenkort om de tafel om steekhoudende argumenten  te formuleren over het milieuaspect van de campers én over de yurts in relatie tot de angst van de gemeente voor definitieve bebouwing. Al met al nadert de ontknoping langzaam maar zeker. Het duurt dus allemaal natuurlijk wel weer even. Mañaña, mañaña….

Interieur Casita - Balcón de Andaluz

Interieur Casita – Balcón de Andaluz

Daarom zijn we nu onze Casita Balcón de Andaluz commercieel gaan verhuren als vakantiewoning voor 2 personen. We hebben de nodige mooie aanpassingen aangebracht, zodat iedereen optimale privacy heeft. En…. het ziet er prachtig uit. Nu nog boekingen! We hebben gelukkig al wel reacties gehad, maar (nog) geen definitieve reserveringen.

Heel ander verhaal is, dat we met net samen met onze boekhoudster de papieren ingevuld hebben van de Spaanse belastingdienst. Voor 1 mei moest nl. iedere buitenlander in Spanje de saldi van zijn bankrekeningen buiten Spanje opgeven en al zijn onroerend goed en andere bezittingen. Een maatregel om zwart geld op te sporen. Het in te vullen formulier was echter op tal van punten onduidelijk en niet consequent, ook volgens onze Spaanse boekhoudster. Op sommige van haar vragen kon de belastingdienst zelf ook geen antwoord geven. En dan moet je weten, dat de boetes voor het fout melden van de gegevens gigantisch zijn. Bij het vergeten te melden van één bankrekening krijg je bijv. 50.000 Euro aan je broek, terwijl het fout vermelden van gegevens vele duizenden euro’s kost. Kortom, het maakt veel los onder de expats.  We zien het wel. Wij hebben alles nu netjes opgegeven, dus zal het wel loslopen. In ieder geval kan  deze maatregel veel opleveren voor de Spaanse economie, maar waarschijnlijk doen ze waarschijnlijk niets met al die verkregen gegevens. Te duur om alles na te lopen. Elke expat moet echter wel zijn boekhouder inschakelen en dus betalen, omdat die formulieren voor een leek niet is in te vullen. Dat kost je dan zo’n 200 Euro inclusief Btw. Vermenigvuldig dit met het aantal expats en je hebt een bedrag van miljoenen euro’s. Kassa!

Niet alles is natuurlijk bizar geregeld in Spanje. Als wij bijv. een betaling doen met ons bankpasje krijgen wij meteen een sms-bericht. Dus als een ander er iets afhaalt (een hacker bijv.), krijg je ook dat sms-bericht. Dan weet je meteen dat het foute boel is en kun je de boel direct blokkeren. Wel zo handig en veilig. We krijgen binnenkort ook een nieuwe smart elektrameter, zodat de standen maandelijks automatisch en rechtstreeks verzonden worden naar het elektriciteitsbedrijf. Nu komt er 1 keer per maand iemand langs om de meterstand op te nemen. Dat is toch wel erg efficiënt, niet.

Veel mensen vragen hoe het met mijn oog is gesteld. Nou, het is nog min of meer hetzelfde. Bij de laatste scan leek er iets verbetering op te zien, al was een deel van mijn oog niet te zien vanwege een onduidelijke waas. Morgen gaan ze dit nog onderzoeken. Ik krijg dan een contrastvloeistof ingespoten, waardoor ze beter zicht hopen te krijgen in en van (het wazige deel van) mijn oog. We zijn dus weer een paar uur onder de pannen, zal ik maar zeggen.

Om en nabij augustus word ik dan weer geopereerd om de siliconenolie uit mijn oog te halen. Dan zal blijken hoe het echt gesteld is. Het leven gaat echter op zich prima met 1 oog. Soms wel lastig, want geen diepte én ik heb een dooie hoek. Denk dan dat ik Rolf bij de arm pak, maar dan blijkt het een Spanjool te wezen. Als het een knappert is, is dat natuurlijk niet zo erg.

En dan zijn we de afgelopen tijd, onder de bezielende leiding van Iris en Koen, erg druk geweest met onze website en met ons logo. En nu zijn we dan echt online!!!! Het is een geweldige mooie site geworden, waar we erg trots op zijn. Bedankt Iris en Koen. We zijn er heel erg blij mee. In september zullen we jullie, zeer wel verdiend, eens lekker in de watten leggen op ons Balcón de Andaluz.

Op onze website www.balcondeandaluz.nl kun je trouwens ook onze blog-verhalen lezen. Als je je abonneert, wordt je vervolgens op de hoogte gesteld als er een nieuwe update is. De site  ernarolfnaarspanje.waarbenjij.nu  blijft gewoon bestaan. Daar zal echter alleen een verkorte versie  van de update worden weergegeven en voor alle ontknopingen wordt je dan doorverwezen naar onze website. Dus wil je niets missen, dan is het aan te raden om je op onze website aan te melden, zodat je weet wanneer er weer uitgebreid nieuws is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *